UNS: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija ugrožava proizvodnju medijskih sadržaja

Ministarastvo informisanja i telekomunikacija još uvek ne objavljuje rezultate konkursa iz oblasti informisanja, bez obzira na to što je rok za donošenje rešenja istekao pre skoro mesec dana, čime ugrožava funkcionisanje velikog broja medija u zemlji, niti se tim povodom oglašava kako bi opravdalo kašnjenje i iznelo razloge za ovakvo stanje stvari.

Iz tog razloga saopštenjem se javnosti obratilo i Udruženje novinara Srbije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) ni dve nedelje nakon isteka roka nije objavilo rešenja o raspodeli sredstava na medijskim konkursima i upozorava da je time ugrožen rad medija, odnosno proizvodnja medijskih sadržaja.

UNS još jednom poziva MIT da bez odlaganja objavi rezultate i prestane da krši Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Podsetimo, po ovom Pravilniku, rok za donošenje rešenja je 90 dana od dana zaključenja konkursa, a to je bio 11. jul 2023. godine.

Odlaganjem isplate i zadržavanjem 310 miliona dinara, koliko je ove godine ukupno opredeljeno za devet raspisanih konkursa, direktno se ugrožava rad medija koji na taj novac imaju pravo i od kojeg u većini zavisi proizvodnja medijskih sadržaja.

Po podacima koje je UNS prikupio iz komisija, za projekte na konkurse MIT ove godine prijavilo se više od 1200 izdavača medija, a više od 400 projekata komisije su predložile za sufinansiranje.

UNS podseća da je Ministarstvo prethodnih godina bilo primer dobre prakse kada je reč o sprovođenju medijskih konkursa i sa žaljenjem ističe da je ta praksa sada prekinuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *