Kuće na selu, šansa za mlade bračne parove! U lokalnoj samoupravi u Doljevcu pomažu prodavcima kuća u procesu ozakonjenja i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa

Dodela sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom mladim bračnim parovima, praksa je koja se preko Ministarstva za brigu o selu, realizuje već nekoliko godina. Veliki broj mladih ljudi koji žele da ostanu na selu na ovaj način dobilo je priliku da, uz pomoć države, obezbedi sebi krov nad glavom. U ovoj godini za te namene iz resornog ministarstva izdvojeno je 500 miliona dinara. Rok za podnošenje prijava je do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine. Za seoske kuće mogu konkurisati i stanovnici sa teritorije naše teritorije.

Uslovi propisani konkursom su da kuća ima ekonomsko dvorište, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću. Seoska kuća sa okućnicom, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. Takodje, neophodno je da su subjekti koji mogu da konkurišu punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama pojedinac, samohrani roditelj, bračni par ili da su u pitanju vanbračni partneri.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom iznosi 1.200.000 dinara.

Tržišnu vrednost seoske kuće sa okućnicom utvrđuje jedinica lokalne samouprave samostalno, ili u saradnji sa nadležnim poreskim organom, nadležnim organom za geodetske poslove ili angažovanjem licenciranih procenitelja o trošku jedinice lokalne samouprave.

Dodeljena bespovratna sredstva prenose se jedinici lokalne samouprave nakon zaključenja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava koji zaključuju Ministarstvo, jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom i podnosilac prijave kome su odobrena bespovratna sredstva.

Interesenata za ovakav vid rešavanja stambenog pitanja ima i na teritoriji opštine Doljevac, ali kako kažu u doljevačkoj lokalnoj samoupravi, jedan od problema na koji nailaze je što kod prodavaca vrlo često postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nerešeno pitanje ozakonjenja objekata koji je ponudjen na prodaju.S obzirom na to iz lokalne samouprave pozivaju vlasnike takvih objekata da im se jave, jer im mogu pružiti podršku u tom procesu.

Služba pravne pomoći, u kancelariji broj jedan, Odeljenje za urbanizam u kancelariji broj 22, a za ozakonjenje u kancelariji broj 24, rade svakog radnog dana od 8 do 14 časova i pružiće sve neophodne informacije i stručnu pomoć prodavcima koji žele da putem Ministarstva za brigu o selu prodaju svoje kuće mladim bračnim parovima. Na taj način, kako kažu, napravio bi se i popis ovih nepokretnosti, što bi u budućem periodu olakšalo i ubrzalo kupoprodaju.

Isto tako, prema rečima Jovice Pešića, načelnika za privredu i finansije opštine Doljevac, izbegla i raseljena lica takodje mogu iskoristiti pogodnosti koje im država pruža, te preko Komesarijata za izbeglice, konkurisati za dodelu sredstava u vrednosti do 1,7 miliona dinara takodje za rešenje stambenog pitanja, s tim što se njima pruža mogućnost, da uz doplatu, kupe i nekretninu veće vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *