Pokrenuta platforma za hitno obaveštavanje građana

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području juče je zvanično puštena u rad, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Elektronska platforma omogućiće hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavlјivanja obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na autoputu.

Uspostavlјanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio je zajednički rad i zaklјučivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Zajednički cilј oba ministarstva je da se na najbrži mogući način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlјe.

U narednom periodu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće sa intenzivnim radom na dalјim unapređenjima sistema. Dalјom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke. Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Republika Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti.

One thought on “Pokrenuta platforma za hitno obaveštavanje građana”

  1. Не би било лоше да Радио Копријан апелује надлежним органима да сливника на коловозу редовно чисти, испред полицијске станице и поште се задржава вода, возила стално пролазе, прво што ми не можемо да пређемо улицу, друго направиће се нека саобраћајна незгода. Хвала!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *