Dom zdravlja Doljevac: Počela vakcinacija protiv gripa

U svim domovima zdravlja u Srbiji danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i za to su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju su dve vrste vakcina – influvak tetra i torvaks flu.

Kako napominju iz doljevačkog Doma zdravlja obezbeđene su dovoljne količine vakcina za ovdašnje stanovništvo, a preporuka je da cepivo protiv sezonskog gripa prime svi građani stariji od 18 godina sa hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni, korisnici gerontoloških centara, kao i osobe starije od 65 godina.

Vakcinacija je u ovdašnjem Domu zdravlja počela juče u okviru besplatnih preventivnih pregleda i oko petnaestak pacijenata je primilo vakcinu.

Zainteresovani građani treba da se jave svom izabranom lekaru koji će nakon procene zdravstvenog stanja izdati nalog za vakcinaciju. Takođe, vakcinacija se obavlja i u lokalnim ambulantama na teritoriji opštine Doljevac.

Lekari podsećaju da vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Čak i ako se dobije grip, a čovek je vakcinisan, on će biti u blažoj formi.

Gađanima su od danas na raspolaganju dve vrste vakcina – četvorovalentna vakcina influvak tetra stranog proizvođača Abot i trovalentna vakcina torvaks flu domaćeg proizvođača, Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *