Raspisan javni poziv za nabavku mašina i opreme za primarnu bilјnu proizvodnju u 2024. godini

Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu polјoprivrednih gazdinstava, a sve u cilјu nabavke novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje bilјnih kultura za 2024. godinu.

Kako je izjavila Duška Petrović, savetodavac za stočarstvo PSSS Kuršumlija, podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju bilјnih kultura u zaštićenom prostoru, kao i za primarnu proizvodnju voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilјa. Osim toga, podržavaju se i investicije u aktivnosti kao što su ubiranje plodova, obrada zemlјišta, zaštita bilјaka od bolesti i grada, kontrola korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, kao i berba i transport primarnih polјoprivrednih proizvoda. Takođe, podsticaji obuhvataju i nabavku opreme za navodnjavanje bilјnih kultura.

Prema rečima Petrovićeve, ovim pozivom su obuhvaćene investicije koje su u potpunosti realizovane u periodu od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, pa do dana podnošenja zahteva za podsticaje po ovom pozivu.

Svi zainteresovani polјoprivredni proizvođači mogu podneti zahteve preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji, u periodu od 24. oktobra do 8. novembra 2024. godine. U svakoj opštini Topličkog okruga, savetodavci Polјoprivredne savetodavne i stručne službe Kuršumlija (PSSS) stoje na raspolaganju za pružanje informacija i pomoći prilikom podnošenja zahteva.

 

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari po zahtevu za jednu kalendarsku godinu iznosi 1.500.000 dinara. Ovim podsticajima Ministarstvo polјoprivrede ima za cilј da pomogne polјoprivrednicima u modernizaciji proizvodnje i postizanju veće efikasnosti u primarnoj bilјnoj proizvodnji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *