Sledi promena vremena, narednih nekoliko dana kiša, pljuskovi, jak vetar

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za područje Srbije, na obilne padavine u toku noći četvrtak na petak 3/4.10.2024.godine i petak 04.10.2024. godine. Kiša koja će početi da pada u četvrtak kratkotrajno će se intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije(od 10 do 30 mm), a više padavina (uključujući i pljuskove sa gramljavinom) očekuje se u petak, naročito u oblasti od Kosova i Metohije preko Zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije dalje prema istoku i jugoistoku zemlje (uz prosečnu količinu od 20 do 40mm, a na Kosovu i Metohiji lokalno i preko 60 mm za 24h). Uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će hitna upozorenja izdavati 1 do 2h unapred, saopštavaju iz Opštinskog štaba za vanredne situacije..

U četvrtak, 03.10.2024. godine izdat je narandžast stepen upozorenja za Zlatiborski, Moravički i Raški upravni okrug, gde se očekuje pljusak ili jaka kiša sa količinom padavina ≥ 20 l/m 2 u periodu do 3h.

U petak, 04.10.2024. godine izdat je narandžast stepen upozorenja za Zlatiborski, Moravički, Raški, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski, gde se očekuje kiša sa količinom padavina većom od 30 l/m 2 za 12 h, a za Severnobanatski, Srednjebantski i Južnobanatski narandžasti stepen upozorenja
na udare vetra ≥ 24m/s(≥85km/h).

S obzirom na prognozu koja predviđa veliku količinu padavina, jak i olujni vetar, radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

U zoni lokalnih pljuskova mogu se očekivati pojave bujičnih i urbanih poplava, problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, problema u telekomunikacijama, veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intenzivnim pljuskovima. Takođe, vetar ove jačine može prouzrokovati ozbiljne štete i na drveću u parkovima i uz putne pravce kojima se kreću vozila (čupanje drveća iz korena), te se apeluje na stanovništvo da obrati pažnju na moguće probleme (nezgode usled šteta na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima…, mogućnost prevrtanja automobila i kamiona, lomljenje grana i stabala). Isto tako im se preporučuje da ograniče izlazak na otvoreno bez preke potrebe.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *